Gasker

Gasker är vad man kallar nationens sittningar eller middagar. Dessa middagar är urtypiska för nationslivet och något man verkligen borde försöka att gå på någon gång under sin studietid! Här kommer en introduktion till saker som är bra att veta om gasker.

Under middagen så kommer sånger att sjungas, ledda av våra sånganförare. Det är sånganförarna som väljer vilka låtar som ska sjungas och de utgår då antingen från ett sånghäfte eller nationens sångbok som går att köpa för 100 kr hos förste kurator under öppettiderna. Middagen innehåller även underhållning från någon av våra föreningar. Speciellt för Uplands är att vår nationsorkester Wijkmanska Blecket kommer och spelar. Det brukar vara en upplevelse i sig som ni inte vill missa!

Det finns många traditioner för gasker och vad man gör under dem som snabbt blir invanda för de som är nationsaktiva. Det kan dock vara förvirrande när man kommer som ny student och inte har gått på en gask tidigare. Därför kommer här några saker som kan vara bra att veta.

Klädkoder

På gasker brukar klädkod vara angiven antingen i evenemanget eller anmodan. Det finns en hel del olika koder men de som används mest på nationerna är kavaj och högtidsdräkt.

Kavaj

Kavaj innebär kostym, knälång klänning eller kjol eller finare byxdress. Under sommarmånaderna eller dagtid innan kl 15 brukar det vara ljus kostym vilket helt enkelt innebär att man väljer ljusare färger på kläderna. Om kostym bärs så ska slips eller fluga bäras till. Kavajen och byxorna bör vara i samma färg. Det går bra att bära nationsnål på kavajslaget men nationsband bärs oftast endast till högtidsdräkt.

Har du ingen kostym så är du förstås välkommen ändå. Ta på dig något som ser lite extra fint ut bara – här är alla välkomna!

Högtidsdräkt

Högtidsdräkt bärs på nationens finare tillställningar. Då ska man bära frack, lång-/balklänning eller folkdräkt. Långklänningar ska vara av fint tyg i festligare modell och vara utan slits. Till högtidsdräkt får man också bära medaljer och nationsband. Medaljer får man inom nationsvärlden oftast som belöning för engagemang. Nationsband går att köpa av förste kurator och bärs till frack snett över bröstet och till klänning som rosett som kan fästas med nationsnål.

Uplands nationsband i rosett med nationsnål. 
Rosetten är ca nio centimeter bred och just den här är sydd i kanterna. Notera att Uplandsrosetter aldrig viks med bandet tvärs över på mitten. Sådan vikning är annars vanlig när man gör rosetter men ska alltså inte brukas för Uplands band.

Om du behöver högtidsdräkt så kan vi tipsa om att besöka någon av Uppsalas second hand-affärer. Eftersom Uppsala är en studentstad så finns det ofta högtidskläder på dessa. Här är en liten lista på några av de alternativ som finns:

Myrorna, Kungsängsgatan 20. Ligger centralt så det är lätt att ta sig dit. Det finns även en butik på Bolandsgatan 15G.

Erikshjälpen, Bolandsgatan 8A. Välsorterad second hand där det ofta går att hitta fina saker. Den ligger en bit utanför de centrala delarna men det är lätt att ta sig dit med cykel eller buss.

Röda korset Second hand, Danmarksgatan 20B. Även denna är välsorterad och ligger bara ett par kvarter bort från Erikshjälpen så passa på att besök båda om du tar dig ut!

Vett och etikett under middagen

  • På nationens gasker är bordsskålar aldrig tillåtna. Det är tredje kurator och sånganförarna som styr vad som händer under middagen och de är deras direktiv man följer.
  • Snapsen delas på tre. Det innebär alltså att man inte ska svepa snapsen efter första sången utan att man tar en bit i taget. Ombjudet kommer då tre sånger har sjungits och man kan då få påfyllning mot en snavecbiljett.
  • Man ska aldrig lägga sina personliga tillhörigheter som handväskor och snusdosor på bordet. De ska istället förvaras i fickorna eller i handväskan. För handväskan går det att köpa en väskkrok med Uplands logga på som man kan hänga på kanten av bordet. Sådana finns hos förste kurator för 50 kr styck.
  • Om man går ifrån bordet så lägger man servetten på stolen tills man kommer tillbaka. Om ett bjud kommer medan man är borta så kommer ingen alkohol att serveras till den tomma platsen. Detta är på grund av att personalen inte får överservera någon och om gästen inte är där så går det inte att avgöra hur påverkad den är.

Om något går fel

Händer det något under middagen som du tycker är obehagligt eller annars får dig att reagera: tveka inte att ta kontakt med någon i personalen! Nationen ska vara välkomnande för alla och vi tolererar ingen form av diskriminering.

Slutligen angående recce och reccegasken

Recce är den korta versionen av recentior som betyder nyare på latin. 

På en reccegask så får man en bra introduktion till hur en gask går till. Reccegasker brukar hållas vid resp. nation i början av varje termin. 

Om du inte har varit på en gask förut så är Uplands reccegask en lämplig gask att gå på, även om du inte själv är recce just då. Glöm aldrig att du ska gå på gasker för att ha roligt!

Rulla till toppen